Doi sustinatori importanti ai legalizarii marijuanei au primit, miercuri, aprobarea din partea autoritatilor din California sa incerce sa includa o initiativa de legalizare a stupefiantului in cadrul referendumului din noiembrie 2010, informeaza San Francisco Chronicle. Masura va permite oricarui californian care are peste 21 de ani sa detina si sa creasca marijuana pentru propria folosinta.

De asemenea, fiecare guvern local va decide daca va taxa si va reglementa vanzarile de marijuana.

Richard Lee, care este directorul executiv al dispensarului Oaksterdam (care ofera marijuana in scopuri medicale) si Jeff Jones, fostul director al grupului Cannabis Buyers' Cooperative din Oakland, sunt sponsorii acestei initiative, care prevede legalizarea posesiei unei uncii (28 de grame) de marijuana. Lee sustine ca masura va genera miliarde de dolari in urma taxelor incasate.

O initiativa similara este sponsorizata de John Donohue. Ambele masuri trebuie sa beneficieze de sprijinul a 433.971 de californieni inregistrati ca votanti pentru a fi incluse pe buletinele de vot in cadrul referendumului din noiembrie.

Publicatia precizeaza ca posesia, cultivarea si vanzarea marijuanei raman inca ilegale in SUA, potrivit legii federale. Dupa ce californienii au aprobat, in 1996, folosirea marijuanei in scopuri medicale, autoritatile federale au efectuat mai multe raiduri in cluburile unde se utiliza stupefiantul, i-au pus sub acuzare pe cultivatori si au incercat mereu sa-i sanctioneze pe doctorii care recomandau pacientilor acest drog.