Locuitorii din Bedford (New York) s-au declarat nemultumiti dupa ce liderul libian Muammar Gaddafi si-a instalat un cort pe o proprietate inchiriata in Westchester County, informeaza CNN. Avocatii orasului au declarat ca instalarea cortului incalca mai multe legi legate de zona si de folosirea terenului. Proprietatea respectiva apartine magnatului Donald Trump.

Gaddafi se afla la New York pentru a participa la lucrarile Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Trimisii sai au reusit intr-un final sa inchirieze proprietatea din Westchester County dupa ce au fost refuzati de mai multi agenti imobiliari din Manhattan.

Avocatii orasului Bedford au afirmat inca ca instalarea cortului "reprezinta o violare a mai multor legi locale privind delimitarea zonala si folosirea terenului". "Am cerut inspectorului pentru cladiri sa mearga imediat la acea proprietate si sa emita un ordin de incetare a lucrarilor, care le cere celor implicati sa opreasca inaltarea cortului", a declarat avocatul Joel Sachs.

Avocatul a amenintat ca va apela la o instanta superioara daca lucrarile de ridicare a cortului nu sunt oprite "imediat".

CNN precizeaza ca proprietatea apartine Trump Organization, care a precizat intr-un comunicat ca "avem parteneri de afaceri si asociati in intreaga lume. Proprietatea a fost inchiriata pe termen scurt partenerilor din Orientul Mijlociu, care pot sa aiba sau sa nu aiba o relatie cu Dl. Gaddafi. In prezent, studiem problema".

Un oficial local, Andy Spano, a declarat ca "nu exista nicio modalitate legala de a impiedica asta, caci el (n.red. Gaddafi) e sef de stat, in ciuda faptului ca are un trecut lung ca terorist. Totusi, din punctul meu de vedere, el nu este binevenit in Westchester."

Oficiali din Departamentul de Stat au declarat ca viza detinuta de Gaddafi nu-l impedica sa calatoreasca in acea zona, adaugand ca, potrivit informatiilor pe care le detin, liderul libian nu va sta in cortul de beduin, unde va avea doar intalniri.

Luna trecuta, Gaddafi a starnit nemultumirea oficialilor americani, dupa ce l-a intampinat ca un erou la aeroportul din Tripoli pe Abdelbeset Ali Mohmed al Megrahi, condamnat pentru atentatul impotriva avionului Pan Am, deasupra localitatii scotiene Lockerbie, in decembrie 1988. Al Megrahi a fost eliberat de autoritatile din Scotia din "considerente umanitare", iar primirea sa triumfala in Libia a fost criticata de familiile victimelor atentatului din urma cu 21 de ani.