Cubanezii au fost indemnati sa se gandeasca saptamana aceasta la rationalizarea hranei, la furturile marunte de la locul de munca, la piata neagra si alte realitati frecvente in insula, in cadrul unei dezbateri nationale lansate de Raul Castro, scrie Reuters.

Autoritatile au lansat zece puncte de discutie pentru miile de dezbateri deschise care vor avea loc in urmatoarea luna la locurile de munca, in universitati si in organizatiile locale. Acestea au ca scop regandirea socilismului cubanez si sunt bazate pe temele economice enuntate de Castro intr-un discurs sustinut in fata Ansamblului National in luna August.

Ghidul de discutie subliniaza, insa, faptul ca oamenii nu pot lua in considerarea schimbarea regimului partidului unic si nici intoarcerea la capitalism. Cu toate acestea, se mentioneaza ca "este important ca in cadrul intalnirilor sa nu fie ingradite participarea, sinceritatea celor implicati si respectul fata de opiniile contrare". Posibilitatea eliminarii sistemului de rationalizare a hranei si de subventionare a utilitatilor, transportului si meselor de la locul de munca si din universitati se afla printre subiectele care vor fi dezbatute.

O serie de intalniri similare a avut loc si in 2007, cand cubanezii au fost rugati sa isi exprime nemultumirile si cerintele lor de la guvern. Cubanezii trebuie si de data aceasta sa identifice problemele din jurul lor si sa vina cu o serie de solutii.

Parerile cubanezilor sunt impartite in ceea ce priveste aceasta initiativa. Unii o considera un efort sincer de a implica poporul in luarea deciziilor, in timp ce altii cred ca este doar o manevra prin care guvernul incearca sa ii convinga de necesitatea unor masuri de austeritate care au fost luate deja.