Israelul a lansat o campanie diplomatica pentru a convige cat mai multe tari sa boicoteze discursul pe care presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad il va sustine saptamana aceasta in fata adunarii generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Anuntul a fost facut marti, de un diplomat israelian, transmite AFP.

"Ahmadinejad a sustinut in urma cu cateva zile un nou discurs plin de ura. Simplul fapt de a parasi sala in momentul discursului sau de a nu fi prezenti constituie un act simbolic", a declarat Gabriela Shalev, ambasadoare a Israelului la Natiunile Unite.

"Nu cerem promisiuni din partea tarilor cu care avem un dialog. Vrem doar sa le reamintim cat de periculos este acest om si tara pe care o conduce", a precizat diplomatul. "Stim ca americanii sunt constienti de aceste pericole. Ei nu vor fi prezenti decat in numar foarte mic, la nivelul functionarilor, dar in absenta ambasadorului lor", a continuat Shalev.

Mahmoud Ahmadinejad s-a declarat luni "mandru" ca a provocat reactii de indignare si de furie in comunitatea internationala, prin declaratiile sale prin care neaga Holocaustul. Mai exact, liderul de la Teheran a calificat vineri Holocaustul drept "mit". "Insasi existenta acestui regim este o insulta la adresa demnitatii popoarelor", a replicat Israelul.