Reprezentantii Uniunii Europene spera ca in aceste zile, la New York si Pittsburgh, sa fie facuti pasi concreti pentru relansarea negocierilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, care se vor desfasura la summitul din luna decembrie de la Copenhaga.

Potrivit Radio Romania Actualitati, europenii au o pozitie comuna pe tema schimbarilor climatice pentru maratonul politico-diplomatic de marti si miercuri, iar aceasta reprezinta o presiune explicita la adresa Statelor Unite pentru angajamente clare in reducerea emsiilor de dioxid de carbon si pentru a contribui la ajutorarea financiara a tarilor sarace care nu vor putea altfel sa isi respecte obligatiile in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a tras un avertisment clar si a subliniat ca a sosit vremea ca si Statele Unite sa anunte reduceri ale emisiilor de gaze, lucru facut deja de Japonia. Si presedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat ca, fara bani de la tarile dezvoltate nu va putea fi obţinut un acord la Copenhaga, pentru ca "angajamentele nu vor fi acceptate de statele sarace".

De asemenea, responsabilul european a atras atentia ca tarile sarace trebuie sa actioneze concret, pentru a-si indeplini angajamentele pentru ca, in caz contrar, nu vor primi finantare. Presedintele Barroso a avertizat, de altfel, ca Uniunea nu le propune acestora un cec in alb, ci o intelegere echitabila.