Francezii au inceput evacuarea taberelor ilegale de imigranti. Operatiunea, anuntata in dese randuri de autoritatile din Hexagon ce vor sa puna capat "junglei" din nordul tarii, a inceput marti dimineata. Actiunea vizeaza imigrantii fara acte stabiliti in apropiere de Calais si care asteapta momentul oportun sa treaca clandestin in Marea Britanie, informeaza AFP.

Decizia de a inchide controversatele tabere, numite "jungla" din nordul Frantei, a fost anuntata saptamana trecuta de ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson. Cele 150 de persoane care inca se mai aflau in tabere au fost informate prin megafoane despre evacuari. In semn de protest, oamenii s-au baricadat pe terenul pe care l-au ocupat si au ridicat bannere prin care cer sa nu fie mutati. "Avem nevoie de adapost si protectie. Noi vrem azil si pace. Jungla este casa noastra", este scris pe unul dintre afise.

Imigrantii au asteaptat interventia politiei in liniste, in prezenta a zeci de jurnalisti si de reprezentanti de la diferite asociatii. O situatie emblematica pentru realitatea in care traiesc imigrantii ilegali, care cauta cu orice pret sa ajunga in Marea Britanie - teritoriul pe care il percep ca "un paradis", potrivit AFP. "Jungla" din Franta este situata in apropiere de rutele folosite de camioanele care asteapta sa fie luate la bordul feriboturilor care traverseaza Canalul Manecii.

Intre 700 si 800 de migranti, in cea mai mare parte tineri afgani de etnie pastuna, au locuit in nordul Frantei pana la anuntul facut pe 16 septembrie de ministrul francez al Imigratiei. Potrivit asociatiilor umanitare, sute de migranti au parasit "jungla" in cursul ultimelor saptamani pentru a nu fi arestati.