Fostul consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski, a sugerat ca presedintele Barack Obama va trebui sa le spuna "in mod clar" israelienilor ca, daca vor incerca sa atace instalatiile nucleare ale Iranului, aviatia americana ii va opri. Brzezinski a facut aceste declaratii intr-un interviu publicat de The Daily Beast.

"Nu suntem niste bebelusi impotenti. Vor trebui sa zboare peste spatiul nostru aerian din Irak", a spus Brzezinski, referindu-se la aparatele de lupta israeliene. "Vom sta pur si simplu si vom privi?... Trebuie sa fim seriosi si sa le negam acest drept. Aceasta inseamna nu doar sa le spui asta. Daca zboara pe deasupra, zbori sus si ii ataci. Vor avea posibilitatea sa se intoarca sau sa mearga mai departe. Nimeni nu-si doreste asta, insa ar putea fi un caz Liberty inversat", a declarat fostul consilier, referindu-se la incidentul din 1967, cand nava USS Liberty a fost atacata din greseala de aviatia israeliana in timpul Razboiului de sase zile.

Casa Alba nu a comentat declaratiile facute de Brzezinski, care nu joaca niciun rol in Administratia Obama. Fostul consilier pe probleme de securitate este cunoscut pentru opiniile sale critice la adresa Israelului, care au atras nemultumirea liderilor comunitatii evreiesti din SUA.

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat ca seful statului evreu, Shimon Peres, i-a confirmat recent ca Israelul nu are intentia sa atace Iranul.

"Atunci cand presedintele Israelului, dl. Peres, m-a vizitat recent la Soci, mi-a spus ceva foarte important pentru noi - Israelul nu are in vedere niciun fel de atac impotriva Iranului", a declarat Medvedev.

In cadrul unei vizite efectuate in iunie la Moscova, ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, afirmase si el ca Israelul nu are intentia sa bombardeze Iranul.

Luni insa, doi inalti oficiali israelieni au contrazis declaratiile liderului de la Kremlin. "Israelul are dreptul sa se apere iar toate optiunile raman deschise", a declarat seful armatei, gen.lt. Gabi Askenazi. La randul sau, ministrul adjunct de externe, Danny Ayalon, a spus ca, "cu tot respectul cuvenit, nu cred ca presedintele rus este autorizat sa vorbeasca in numele Israelului si, in mod cert, nu am eliminat nicio varianta".