Autoritatile din Pittsburgh au luat masuri de securitate exceptionale inainte de summit-ul G20, dupa ce mai multe organizatii anti-razboi, anti-saracie si anti-globalizare au anuntat ca vor protesta pe strazile metropolei americane, informeaza AFP.

Manifestantii au declarat ca vor protesta impotriva "modului nedemocratic in care functioneaza G20, precum si impotriva deciziilor luate de grup, care afecteaza cele peste sase miliarde de locuitori ai planetei".

Lucrarile summit-ului G20 vor avea loc joi si vineri.

Desi autoritatile cred ca cele mai multe dintre demonstratii vor fi pasnice, primarul Luke Ravenstahl a declarat ca "nu-si asuma niciun fel de risc", dupa ce intalnirea Organizatiei Mondiale a Comertului, organizata in urma cu 10 ani la Seattle, a fost marcata de confruntari violente. Mii de politisti locali vor asigura securitatea evenimentului, lor alaturandu-se alti 4.000 de ofiteri federali.

Ravenstahl a anuntat ca manifestantii vor putea sa-si exercite drepturile constitutionale de a se intruni si a protesta foarte aproape de locul reuniunii, in centrul orasului. Zona de proteste insa va fi "delimitata strict", conform unui plan de securitate care va costa metropola in jur de 18 milioane de dolari.

"Stim ca vor exista persoane care vor incerca sa faca rau orasului", a declarat directorul pentru siguranta publica din Pittsburgh, Michael Huss.

Protestatari din intreaga lume, asteptati la Pittsburgh

In acest timp, demonstrantii au pus la punct ultimele detalii pentru protestele pe care le vor desfasura in orasul american. Pittsburgh Organizing Group, care este un grup anarhist, a organizat un atelier denumit “Mass Action 101″, in care a explicat studentilor "cum sa participe la mobilizare".

Grupurile de activisti incearca inca sa organizeze cazarea pentru mii de demonstranti din intreaga lume, care sunt asteptati sa ajunga in oras in zilele urmatoare. Pittsburgh G20 Resistance Project (PGRP) a creat conturi pe reteaua Twitter si a realizat o pagina de Internet unde activistii pot gasi informatii detaliate, de la locurile unde se poate manca si pana la numarul de demonstranti arestati.

In perioada summit-ului G20 vor fi organizate cel putin patru demonstratii importante. Miercuri, spre exemplu, 10.000 de muncitori si ecologisti sunt asteptati sa participe la un concert, in timp ce, vineri, va avea loc principalul mars de protest.

La reuniunile G-20 participa liderii celor sapte state puternic industrializate (SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia) si din alte 12 state (Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonesia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia si Coreea de Sud). UE este, asemenea, membra a G20. Presedintii FMI si Bancii Mondiale participa, de regula, la aceste intalniri.