Juan Carlos González Marcos, cubanezul care a fost inchis pentru ca s-a plans intr-un interviu televizat ca este infometat, a fost eliberat, transmite Reuters. In aprilie 2009, in timpul unui interviu despre muzica, cel cunoscut sub numele de "Panfilo" a spus ca "ceea ce ne trebuie este putina mancare". Autoritatile din Cuba l-au gasit vinovat pentru "punerea in pericol a ordinii sociale" si l-au condamnat la doi ani de inchisoare, determinand mai multi intelectuali hispanici de marca sa lanseze o petitie pentru eliberarea sa.

Panfilo a fost eliberat din arest, insa a fost trimis, pentru trei saptamani, intr-un spital de psihiatrie.

"Este o decizie care corecteaza o hotarare trecuta, foarte neobisnuita din partea unui guvern cunoscut pentru rigiditatea sa", a declarat Elizardo Sanchez, purtator de cuvant al Comisiei cubaneze pentru drepturile omului. El a spus ca, cel mai probabil, eliberarea lui Panfilo a fost rezultatul presiunii "opiniei publice internationale".

Panfilo a fost arestat pentru "punerea in pericol a ordinii sociale", dupa ce, sub influenta alcoolului, a intrerupt un interviu filmat pe strazile din Havana si a strigat de mai multe ori ca exista foamete in Cuba.

"Suntem sub presiune aici. Haideti! Inregistrati-ma! Ne trebuie mancare! Suntem infometati! Ceea ce ne trebuie este putina jama!", a spus el, folosind un cuvant din argoul cubanez pentru mancare.

Clipul cu Panfilo a strans sute de mii de vizitatori pe YouTube. Autoritatile l-au arestat pe 4 august si l-au condamnat la doi ani de inchisoare pe cubanezul in varsta de 48 de ani, desi la cateva zile dupa interviu el a aparut sobru la un post de televiziune si a retractat cele spuse initial, mentionand ca a fost vizitat de politie si este "sub presiune".

Mai multi intelectuali hispanici de marca, printre care filozoful spaniol Fernando Savater, muzicianul cubanez Paquito D'Rivera, scriitoarea Zoe Valdés si bloggerita Yoani Sánchez, au lansat o petitie online la www.jamaylibertad.com (Mancare si libertate), cerand eliberarea lui Panfilo.