Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, afirma ca manifestatiile de vineri, cu ocazia zilei de solidaritate cu palestinienii, au reprezentat un strigat al musulmanilor impotriva "cancerului sionist" care roade lumea islamica, relateaza AFP.

Ziua Qods (Ierusalim) "este un strigat limpede al musulmanilor impotriva cancerului sionist distrugator, provocat de ocupanti si de puterile opresive, care roade lumea islamica", a afirmat el duminica.

Sute de mii de persoane au defilat vineri in toata tara, la apelul puterii de a-si exprima solidaritatea cu palestinienii.

La Teheran, manifestatiile au dat ocazia partizanilor opozitiei sa denunte realegerea presedintelui urltraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

"In cursul anilor care au trecut, (dusmanii, n.r.) au incercat sa slabeasca Ziua Qods (...) In acest an, au facut si mai multe eforturi, dar ziua glorioasa a Qods a aratat lumii intregi care este vointa poporului iranian", a spus liderul suprem al republicii islamice.

"A demonstrat ca intrigile, banii cheltuiti si politica vicioasa a occidentalilor nu au avut nico influenta asupra natiunii iraniene", a adaugat el.

Ziua Qods a fost decretata in 1979 de ayatollahul Ruhollah Khomeiny, pentru a marca solidaritatea musulmanilor cu palestinienii.

Discursul liderului suprem al Iranului a fost punctat de scandari precum "Moarte Israelului" si "Lider suprem, iti oferim sangele care curge prin venele noastre".

Khamenei a sustinut acest discurs cu ocazia Aid-al Fitr, care marcheaza sfarsitul lunii Ramadanului.

Vineri, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a afirmat ca Holocaustul e doar un "mit", atragand o reactie dura de dezaprobare din partea principalilor lideri occidentali.

Autoritatile si media de stat au minimizat manifestarile opozitiei, afirmand ca acestea "au fost inecate de imensa multime care a sustinut Palestina impotriva regimului sionist".

Ahmadinejad urmeaza sa participe zilele urmatoare la Adunarea generala a Natiunilor Unite de la New York.