Liderilor talibanilor afgani, mollahul Omar, a afirmat sambata ca trupele straine din Afganistan se vor confrunta in scurt timp cu "o infrangere fara echivoc", relateaza AFP.

Cu cateva saptamani inainte de cea de-a opta aniversare a rasturnarii regimului islamist, in urma invaziei americane, mollahul Omar, considerat drept seful militar al talibanilor, a descris Afganistanul drept "mormantul trupelor coloniale".

"Invadatorii ar trebui sa studieze istoria Afganistanului, de la timpurile agresiunii lui Alexandru (...) pana in prezent, si sa traga lectiile cuvenite", adauga mollahul Omar.

Intr-o declaratie care marcheaza sfarsitul ramadanului, duminica, el a vorbit despre "pierderile enorme si moralul in scadere" in randul celor 100.000 de militari straini, confruntati cu o recrudescenta a atacurilor talibanilor care au ucis peste 350 de soldati de la inceputul anului.

"Cu cat dusmanul isi sporeste trupele, cu atat mai mult va fi confruntat cu o infrangere fara echivoc", spune mollahul.

Fondator al talibanilor, mollahul Omar se ascunde in zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera afgana, la fel ca si Ossama bin Laden, liderul al-Qaeda, caruia i-a permis sa-si instaleze taberele in Afganistan.