Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a calificat Holocaustul drept un "mit", intr-un discurs sustinut vineri cu ocazia zilei anuale de solidaritate cu palestinienii, relateaza AFP.

"Insasi existenta acestui regim este o insulta la adresa demnitatii oamenilor", a afirmat presedintele ultraconservator, referindu-se la Israel.

"Ei (occidentalii) au lansat mitul Holocaustului. Au mintit, si-au facut numarul si apoi i-au sustinut pe evrei. Daca pretindeti ca Holocaustul a existat in realitate, de ce nu autorizati un studiu in acest sens?", a spus el in fata manifestantilor, care strigau "Moarte Israelului" la universitatea din Teheran, cu ocazia Zilei Qods (Ierusalim).

"Pretextul oferit pentru a impune regimul sionist este o minciune (...) o minciuna bazata pe o alegatie indoielnica, mitica, iar ocuparea Palestinei nu are nimic de-a face cu Holocaustul", a continuat el.

Ahmadinejad crede ca "regimul israelian este pe punctul de a se prabusi iar zilele sale sunt numarate. Este un regim muribund".

Presedintele iranian a negat in mai multe randuri amploarea si chiar realitatea exterminarii evreilor de catre nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Iranul nu recunoaste existenta Israelului si Ahmadinejad a prezis in nenumarate randuri, in ultimii ani, disparitia statului evreu. In 2005, el a facut apel la "stergerea Iasraelului de pe harta".