Oamenii de stiinta israelieni lucreaza la dezvoltarea unui detector de minciuni informatizat, care se bazeaza doar pe o analiza grafologica, a anuntat vineri universitatea Haifa. O echipa a departamentului de stiinte sociale si sanatate de la universitate a pus la punct sistemul de analiza a scrisului, iar testul consta in urmatoarele: subiectul este pus sa scrie cu un stilou electronic doua texte - unul relatand un eveniment real si altul complet inventat, transmite AFP.

Un program informatic analizeaza apoi diferentele de grafologie, de viteza si de ritm al scrisului, precum si presiunea stiloului pe hartie. Toate aceste date pot arata in mod stiintific daca o persoana minte sau spune adevarul, sustin cercetatorii care au realizat teste pe mai multe grupuri de voluntari.

Probele studiate pana acum arata ca scrisul este mai putin automat si presiunea stiloului pe hartie mult mai mare in cazul unei minciuni. Potrivit profesorilor Gil Luria si Sara Rosenblum, sefi ai proiectului, noul sistem ar putea fi folosit pentru a completa rezultatele poligrafului clasic, cu avantajul furnizarii unor rezultate obiective prin exercitarea unei presiuni psihologice minime asupra persoanei interogate.