Un judecator spaniol a emis mandate internationale de arestare pe numele a trei fosti paznici de lagare naziste, inculpati pentru complicitate la crime impotriva umanitatii si genocid, informeaza AFP. Cei trei inculpati sunt Johann Leprich, in varsta de 85 de ani, de origine romana, Anton Tittjung, in varsta de 85 de ani, de origine iugoslava si Josias Kumpf, de 84 de ani, de asemenea de origine iugoslava.

Potrivit justitiei spaniole, primul dintre ei ar locui in Statele Unite, iar cel de-al doilea, in Austria.

Cei trei sunt vizati de o plangere depusa de familiile unor spanioli deportati in lagarele de concentrare naziste de la Mauthausen, Sachsenhausen si Flossenbürg, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Plangerea il vizeaza, de asemenea, pe fostul nazist de origine ucraineana John Demjanjuk, in varsta de 89 de ani, expulzat in luna mai a acestui an din Statele Unite in Germania, unde este acuzat ca ar fi participat la asasinarea a aproape 30.000 de oameni in lagarul nazist Sobibor (actualmente in Polonia). John Demjanjuk urmeaza sa fie judecat in curand in Germania, motiv pentru care justitia spaniola a decis sa nu emita mandat de arestare pe numele sau.