Armata pakistaneza a ucis 10 militanti si a arestat un comandant taliban suspectat ca a decapitat mai multi soldati in valea Swat, relateaza AP. Un purtator de cuvant al armatei a afirmat ca ofensiva fortelor de securitate, declansata in aprilie, a inregistrat mai multe succese importante, fiind laudata atat de autoritatile pakistaneze, cat si de oficialii americani.

Sher Muhammad Qasab a fost arestat in cursul acestei saptamani intr-un loc neprecizat din valea Swat. Autoritatile pakistaneze oferisera o recompensa de 121.000 de dolari pentru prinderea lui Qasab, despre care afirmasera ca a decapitat mai multi soldati atunci cand talibanii controlau regiunea.

In aprilie, armata pakistaneza a lansat o ofensiva impotriva talibanilor dupa ce militantii au reusit sa preia controlul asupra unei mari parti din valea Swat. Fortele de securitate au reusit sa recucereasca zona, omorand peste 1.800 de insurgenti.

In ultimele ore, armata a reusit sa ucida 10 militanti, care incercau sa intre in Mingora, principalul oras din valea Swat.

Ofensiva armatei pakistaneze a fost laudata de oficialii americani, care doresc ca autoritatile de la Islamabad sa-i elimine pe insurgenti din regiunea de nord-vest a tarii, de unde acestia lanseaza atacuri impotriva fortelor NATO din Afganistan.

Pe de alta parte, oficialii pakistanezi sustin ca un atac cu rachete lansat recent de un aparat american fara pilot l-a ucis pe seful operatiunilor Al-Qaida din Pakistan, Ilyas Kashmiri, precum si pe un militant uzbek, cunoscut sub numele de Nazimuddin.