Compania petroliera britanica Trafigura s-a oferit sa plateasca despagubiri pentru 31,000 de africani afectati de deseurile toxice pe care le-a evacuat in largul Coastei de Fildes, intr-unul dintre cele mai grave cazuri de poluare din istoria recenta.

Cotidianul britanic The Guardian a publicat, miercuri, pentru prima data, documente tinute pana acum secrete, care ilustreaza adevarata natura a deseurilor evacuate in vestul Africii. Trafigura a sustinut in mai multe randuri ca deseurile sunt inofensive. Dezvaluirea acestor informatii contribuie la colapsul companiei care, timp de trei ani, a avut numeroase procese, incercand sa-si pastreze imaginea nepatata.

Trafigura a aruncat in jur de doua tone de hidrogen sulfurat in apele Coastei de Fildes, in 2006. Ca urmare, mii de africani s-au imbolnavit si au avut nevoie de spitalizare, iar unii dintre ei au murit. Potrivit autopsiilor, 12 victime prezentau un nivel extrem de ridicat de hidrogen sulfurat in organism.

Deocamdata Trafigura continua sa nege faptul ca ar fi oferit compensatii financiare victimelor sau famiililor acestora, iar avocatii companiei au amenintat constant orice persoana care a incercat sa ii contrazica. Astfel, ei au intentat un proces impotriva BBC, au cerut o dezmintire de la The Times si au cerut ca jurnalistii de la The Guardian sa stearga o serie de articole. In plus, Trafigura a amenintat cu procese, marti, jurnalisti din Olanda si din Norvegia.

Insa, zeci de mailuri interne din cadrul companiei petroliere au fost facute publice. Acestea demonstreaza ca angajatii companiei britanice au stiut de la inceput ca deseurile care urmau sa fie evacuate in vestul Africii erau foarte periculoase si ca operatiunea planuita de ei era ilegala. Acestia ar fi putut scapa de deseuri si printr-o alta metoda, insa una mai costisitoare - o companie din Rotterdam arde aceste deseuri la costul de 200 de dolari/kg. In plus, Trafigura chiar spera sa obtina un profit de 7 milioane de dolari, cumparand petrol contaminat cu sulf din Mexic, care ar fi urmat sa fie aruncat in vestul Africii.

Potrivit unor date oficiale, in urma dezastrului ecologic cauzat de Trafigura, 15 persoane au murit, 69 au necesitat spitalizare si mai mult de 108,000 de persoane au avut nevoie de consultatii medicale.

Marti, organizatiile Greenpeace si Amnesty International, care investigheaza cazul, au inceput procedurile legale impotriva companiei britanice, acuzand-o de omor si vatamare corporala, afirmanad ca "aceasta poluare intentionata a cauzat vatamari grave si chiar a provocat moartea mai multor persoane".

Trafigura neaga toate acuzatiile - compania sustine ca nu a incercat sa musamalizeze un dezastru ecologic, ca autopsiile oficiale sunt false, ca hidrogenul sulfurat se afla in deseuri doar intr-o cantitate foarte mica si ca mailurile interne facute publice au fost scoase din context.

Trafigura este a treia cea mai mare companie petroliera si a avut un profit declarat de 440 de milioane de dolari anul trecut.