Fostul presedinte american Jimmy Carter a gasit explicatia pentru iesirea de saptamana trecuta a congresmanului republican Joe Wilson, care i-a strigat lui Barack Obama: "Minti!" "A fost un act bazat pe rasism" si inradacinat in temerile de a avea un presedinte negru, a declarat Jimmy Carter, citat de Msnbc.com.

"Exista un sentiment inerent printre multi cetateni ai acestei tari potrivit caruia un afro-american nu ar trebui sa fie presedinte". Iesirea necontrolata a congresmanului face parte dintr-o tendinta ingrijoratoare indreptata impotriva presedintelui, sustine Carter. "Incidentele de acest gen nu sunt doar rezultatele ocazionale ale unei dezbateri sincere pe tematica programului national privind serviciile de sanatate. Problema este mult mai profunda decat atat", a continuat fostul lider de la Casa Alba.

[video Vlad Mixich, SUA]

Joe Wilson refuza sa isi ceara scuze oficial

Congresmanul republican Joe Wilson a intrerupt discursul sustinut miercuri de Barack Obama in fata Congresului si i-a strigat acestuia "Minti!", in momentul in care presedintele SUA afirma ca reforma pe care doreste sa o promoveze in domeniul sanatatii nu va oferi asigurari si pentru imigrantii ilegali. Ulterior, el a incercat sa-l sune pe Obama pentru a-si cere scuze, dar nu a reusit sa vorbeasca decat cu seful administratiei, Rahm Emanuel.

Duminica, Wilson a refuzat vehement sa-si ceara scuze in fata Congresului. "Nu am de gand sa-mi cer scuze din nou. Oamenii imi cunosc politetea", a replicat el. Daca va ramane pe pozitii si va refuza sa isi ceara scuze, reprezentantul Carolinei de Sud ar putea primi o mustrare oficiala din partea Congresului. O masura simbolica, fara consecinte asupra mandatului sau.