The New York Times a realizat un studiu care evidentiaza neregulile majore din sistemul de alimentare cu apa potabila din SUA.

Jennifer Hall Massey, din statul West Virginia, si familia sa incearca sa evite cat mai mult contactul cu apa de la robinet, care este poluata cu plumb, nichel si alte metale grele. Fiul sau are rani pe brate, pe picioare si pe piept deoarece apa in care face baie ii provoaca iritatii puternice. Fratele sau are foarte multi dinti plombati deoarece smaltul dintilor a fost distrus rapid din cauza apei toxice de la robinet.

Vecinii declara si ei ca trebuie sa foloseasca lotiuni speciale dupa ce fac dus intrucat simt ca le arde pielea. Testele arata ca apa de la robinet din Charleston contine arsenic, bariu, plumb, mangan si alte chimicale la concentratii atat de mari incat ar putea provoca cancer si ar putea distruge rinichii si sistemul nervos.

"Cum este posibil sa am televiziune digitala si internet, dar sa nu am apa potabila in casa?" se intreaba Jennifer Hall Massey, care locuieste la mai putin de 30 de kilometri de Charleston, capitala statului West Virginia. Femeia, impreuna cu 264 de vecini au dat in judecata, in trecut, 9 companii care exploateaza carbunele, acuzandu-le de poluarea rezervelor locale de apa. Desi dovezile aratau ca aceste companii incalcau legi privind standardele de poluare, ele nu au fost niciodata pedepsite in vreun fel.

Iar acest caz nu este unic in SUA. Actul pentru Apa Curata, aprobat de Congres in urma cu aproape 4 decenii a fost incalcat din ce in ce mai des in ultima perioada pe tot teritoriul SUA, se arata intr-un studiu detaliat despre poluarea apei realizat de The New York Times. In ultimii 5 ani fabricile si uzinele americane au incalcat legile care reglementeaza standardele de poluare a apei de mai mult de 500,000 de ori, neraportand emisiile, dar si emanad toxine la concentratii care ar putea cauza cancer, malformatii si alte boli. Cu toate acestea, majoritatea fabricilor poluante au scapat nepedepsite, iar statul si Agentia pentru Protectia Mediului au ignorat problemele si au refuzat sa intervina.

The New York Times a obtinut sute de mii de documente despre poluarea din SUA, in baza Actului privind Libertatea Informatiei, si a compilat o baza de date care cuprinde incalcarile legilor care reglementeaza standardele de poluare a apei. Aceasta este mai cuprinzatoare decat cele realizate de state sau de Agentia pentru Protectia Mediului. (Pentru mai multe informatii accesati www.nytimes.com/toxicwaters). In plus, publicatia a intervievat mai mult de 250 de legislatori din domeniu, de activisti pentru protectia mediului si de oameni de stiinta.

Studiul realizat de ziarul american arata ca 1 din 10 americani sunt expusi la consumul de apa contaminata cu substante cancerigene. Intrucat apa poluata nu are un gust sau un miros aparte, foarte multe persoane nu realizeaza pericolul la care se expun, spun cercetatorii.