"Nu vom opri construirea, deoarece este tara noastra", asigura Nevo Katz, primarul coloniei evreiesti din Yitzhar, care a afirmat ca evreii colonisti se tem doar de Dumnezeu si nu de o blocare a colonizarii israeliene in Cisiordania, potrivit AFP.

Yitzhar, bastion de nationalisti si ultra-ortodocsi, are reputatia de a fi colonia cea mai extremista a Cisiordaniei ocupate. Imprejurimile orasului Nablus sunt de multe ori scena unor lupte acerbe intre colonistii evrei sau fortele de securitate israeliene si palestinieni.

Marti dimineata, colonistii de la Yitzhar au impuscat un cioban palestinian, si, de asemenea, au ucis zece oi intr-un sat de langa Nablus. Si in timpul serii colonisti mascati au atacat, pentru prima data, un jeep militar cu cocteil molotov in apropierea de Yitzhar si de colonia din Havat Gilad, conform AFP.

Declaratiile survin la putine zile dupa ce premierul israelian Netanyahu a decis sa accelereze colonizarea in Cisiordania ocupata, precum si in partea de est a Ierusalimului, inaintea unui eventual 'moratoriu' de mai multe luni, destinat sa calmeze ingrijorarea comunitatii internationale, in frunte cu SUA, care pretinde concesii majore pentru a permite o relansare a negocierilor cu palestinienii.