La inceputul lunii septembrie, piratii somalezi au incercat sa captureze un cargobot nord-coreean, insa actiunea lor a esuat dupa ce marinarii au reusit sa se apere cu cocktailuri Molotov, a anuntat un oficial din domeniul maritim, citat de AP. In acelasi timp, piratii au eliberat un vas grecesc cu 22 de marinari filipinezi, pe care-i tinusera captivi timp de cinci luni.

Potrivit informatiilor, vaporul din Coreea de Nord se afla la 5 septembrie in apropiere de coastele Somaliei, unde marinarii efectuau operatiuni de reparatii la motoare. In acel moment, zece pirati, aflati in doua barci cu motor, s-au apropiat de nava si au inceput sa traga cu arme automate si lansatoare de grenade.

Vaporul nord-coreean a solicitat ajutor de la Biroul Maritim International, iar marinarii au aruncat in atacatori cu cocktailuri Molotov si au tras cu rachete de semnalizare. Vaporul a reusit sa scape "dupa ce capitanul a marit viteza navei", a declarat Noel Choong, care conduce Centrul de raportare a pirateriei din cadrul Biroului Maritim International de la Kuala Lumpur.

Ulterior, o nava militara americana a sosit la locul incidentului, insa piratii fugisera.

Potrivit lui Choong, unul dintre cei 30 de marinari nord-coreeni a fost ranit in timpul atacului, iar vaporul a suferit stricaciuni.

Choong a precizat ca nava nord-coreeana se indrepta spre Orientul Mijlociu.

Centrul de raportare a pirateriei, care monitorizeaza atacurile piratilor, a afirmat ca numarul atacurilor intreprinse in apropiere de Somalia si in Golful Aden a crescut la 156 in acest an. 32 de vase au fost capturate, cinci raman inca in custodie iar 102 marinari sunt tinuti ostatici.

Sezonul musonilor a dus la o scadere a numarului de atacuri, insa oficialii se tem ca ele vor creste din nou pe masura ce vremea se va imbunatati.

Pe de alta parte, piratii au eliberat un vas grecesc cu 22 de marinari filipinezi, pe care-i tinusera captivi timp de cinci luni. Vaporul a fost capturat la 14 aprilie, in timp ce efectua un transport din Iordania spre India.