Presedintele american Barack Obama a avertizat luni Wall Street-ul ca nu va permite o revenire "la excesele incontrolabile" care au contribuit la declasarea crizei mondiale si a facut apel la joi reglementari solide ale sistemului financiar, relateaza AFP.

"In loc sa invete din falimentul Lehman Brothers si din aceasta criza din care nu am reusit inca sa iesim, finatistii au ales sa ignore" aceste lucruri, a spus el, la un an de la caderea bancii care a dat semnalul declansarii crizei financiare.

"De aceea vreau ca acesti oameni sa ma auda: nu vom reveni la epoca acelor comportamente nesabuite si a exceselor incontrolabile care se afla in centrul acestei crize", avertizat el.

Bonusurilor acordate pe Wall Street trebuie sa recompenseze performanta pe termen lung

Barack Obama a cerut Wall Street-ului sa actioneze rapid in privinta primelor exorbitante platite pentru manageri, fara sa astepte o reglementare a Congresului american in acest sens.

"Nu trebuie sa mai asteptati momentul in care veti decide ca primele acordate managementului de primul rang sa fie supuse votului actionarilor. Nu trebuie sa asteptati adoptarea unor legi pentru a va reforma sistemul de bonificatie, astfel incat sa fie recompensata performanta pe termen lung, si nu profiturile imediate", a spus el.

Obama respinge acuzatiile de protectionism

Liderul de la Casa Alba a tinut sa respinga acuzatiile de protectionism aduse de China in dosarul cauciucurilor, subliniind ca va veghea pentru respectarea acordurilor comerciale existente.

Obama a afirmat ca o politica de dezvoltare a comertului international este esentiala in acest moment.

"Dar niciun sistem comercial nu va functiona daca nu aplicam acordurile comerciale", a continuat el.

Barack Obama a explicat ca impunerea de noi taxe vamale pentru pneurile provenite din China "nu reprezinta o actiune provocatoare sau protectionista care se va intoarce impotriva noastra. O facem pentru a aplica acordurile care fac parte integranta din prezervarea unui sistem comercial liber si deschis".