Liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, apare ca un om slabit, tracasat si care cauta o portita de iesire, sustin analistii chestionati de AFP asupra mesajului audio transmis de seful retelei teroriste cu ocazia comemorarii a opt ani de la atentatele din 11 septembrie.

In acest mesaj, transmis pe internet, bin Laden cere poporului american sa faca presiuni asupra Casei Albe pentru a pune punct razboaielor din Irak si din Afganistan, in schimbul incetarii atacurilor.

"Noul mesaj al lui bin Laden reprezinta o veritabila schimbare (...) nu contine amenintari si cauta sa justifice atacurile din 11 septembrie", explicand ca ele nu au fost decat o reactie la sustinerea acordata Israelului de Statele Unite, afirma Diaa Rachwane, unul dintre cei mai buni analisti arabi in materie de antiterorism.

"Nici macar o singura data in acest mesaj - contrar obiceiului sau - bin Laden nu a mentionat 'martirii' care au dus la indeplinire atacurile din 11 septembrie si nu i-a salutat", adauga Rachwane, directorul adjunct al centrului al-Ahram pentru studii strategice si politice.

Analistul subliniaza ca mesajul vine la trei saptamani dupa cel transmis de numarul doi al al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, privind situatia din Valea Swat (Pakistan) si care abunda de citate religioase care fac apel la unitate in randul mujahedinilor.

"Toate acestea arata clar ca al-Qaeda este afectata de dezvoltarile din teatrele de lupta", adauga Rachwane, facand aluzie la loviturile pe care le-a primit reteaua terorista in zonele tribale pakistaneze.

bin Laden afirma ca presedintele american Barack Obama este "asuprit" si nu are puterea de a schimba cursul razboaielor, prezentandu-l drept un ostatic al "grupurilor de presiune si in special al lobbyului evreiesc".

"Pentru prima data, bin Laden vorbeste pozitiv despre trei presedinti americani", explica Rachwane: "Obama, unde remarca discursul adresat lumii arabe la Cairo, in 3 iunie, Jimmy Carter, unde remarca atitudinea acestuia fata de palestinieni, si John Kennedy, care a fost asasinat in 1963, afirmand ca Obama va cunoaste aceeasi soarta daca urmeaza o politica diferita de cea a neo-conservatorilor".

'bin Laden cauta o portita de iesire'

Analistul saudit Anuar Eshki, sef al centrului de studii strategice si legislative din Djeddah, este si mai categoric: "Este pentru prima oara cand bin Laden apare atat de slabit", afirma el, precizand ca il cunoaste pe seful al-Qaeda de pe vremea cand acesta locuia in Arabia Saudita.

In opinia sa, mesajul lui bin Laden "arata ca acesta se afla intr-o postura dificila, mai ales ca, potrivit informatiilor pe care le avem, reteaua sa incepe sa fie dezmembrata in zonele tribale pakistaneze din cauza loviturilor dure pe care le-a primit, in timp ce multi dintre adeptii sai au parasit Pakistanul pentru a merge in Yemen sau in Somalia".

Analistul saudit crede ca liderul al-Qaeda "cauta o portita de iesire pentru a opri atacurile".

Si el a remarcat tentativa lui bin Laden de a justifica atacurile din 11 septembrie: "ben Laden incearca sa-si spele blazonul afirmand ca atacurile din 11 septembrie au fost determinate de politica americana din Palestina. Dar care este legatura intre Palestina si atacurile organizate de al-Qaeda in Arabia Saudita si in Occident?", s-a intrebat el.