Guvernul olandez a anuntat in aceasta saptamana un plan menit sa limiteze turismul pentru droguri, alarmat de efectele secundare ale atitudinii tolerante manifestate pana acum fata de stupefiantele usoare. Drept consecinta, sute de cafenele ce comercializeaza canabis vor fi rezervate exclusiv pentru localnici, relateaza The Daily Telegraph.

Deranjat de milioanele de turisti care vin anual in Olanda doar pentru a consuma droguri, guvernul domnat de crestin-democrati a inasprit reglementarile asupra stupefiantelor usoare in ultimii ani. Intr-un comunicat emis vineri, cabinetul afirma ca "vanzarea hasisului si a canabisului in coffee-shopuri trebuie limitata doar la consumatorii locali".

Din 1976, Olanda a legalizat consumul si posesia canabisului in cantitati ce nu depasesc cinci grame. La ora actuala, exista in jur de 700 de cafenele licentiate sa comercializeze acest drog. Totusi, cultivarea ramane ilegala, politia declarand ca industria care produce 2 miliarde de euro anual se afla efectiv in mainile lumii interlope.