Dupa Paris, Lyon sau Copenhaga, pentru a aminti cele mai cunoscute orase europene care au introdus un serviciu public de biciclete, si capitala Irlandei, Dublin, se alatura de astazi acestei initiative europene. Introdus de Primaria Dublinului, insa finantat de catre compania franceza de publicitate JC Decaux, serviciul de biciclete din Dublin are momentan 40 de statii situate in zona centrala a orasului si 450 de biciclete.

JC Decaux a sponsorizat cumpararea bicicletelor si a primit in schimb cite un spatiu publicitar in fiecare din cele 40 de statii. Succesul la publicul irlandez este peste asteptari, deja mai bine de 1500 de locuitori ai Dublinului facandu-si abonament.

Cum functioneaza serviciul public de biciclete din Dublin – se plateste initial un depozit de 150 de euro, care va fi retinut complet de catre Primarie daca bicicleta nu este inapoiata la timp, subscriptia anuala este de 10 euro, iar un abonament pe trei zile costa 2 euro. Apoi – o utilizare de 30 de minute nu costa nimic, 4,50 euro pentru 6 ore, apoi inca 2 euro pentru a 7-a ora, a 8-a, si tot asa. Practic, se doreste incurajarea calatoriilor de scurta durata intre diferite puncte centrale ale orasului.

Fiecare dintre cele 450 de biciclete are 3 viteze, un cos de metal in fata si o incuietoare pentru cei care o parcheaza in alta parte decit in statiile principale. Serviciul va fi facilitate si de existenta a numeroase piste de biciclete in Dublin, marea majoritate a strazilor mari din oras avind asa ceva.

Problema cea mare a serviciului este legata de eventualele furturi, asa cum s-a intimplat in alte orase europene. Se estimeaza ca vor fi furate aproximativ 8-10% dintre biciclete in primul an de functionare.