Sute de prizonieri capturati de armata americana din Afganistan vor avea pentru prima oara dreptul sa conteste in justitie decizia de a fi incarcerati si sa cheme martori in apararea lor. Hotararea va fi pusa in practica la inceputul acestei saptamani, potrivit unor oficiali ai administratiei Obama, citati de Msnbc.com.

Noul sistem va fi aplicat in cazul a peste 600 de afgani inchisi la baza militara din Bagram si marcheaza prima schimbare majora a politicilor privind detentia mostenite de presedintele Barack Obama de la administratia Bush. Organizatiile internationale din domeniul drepturilor omului au criticat in dese randuri conditiile de la inchisoarea din Bagram, unde detinutii au fost inchisi - unii dintre ei pentru ani intregi - fara acces la justitie sau chiar fara a li se comunica motivele incarcerarii.

In luna iulie, prizonierii au declansat proteste de amploare la baza americana din Bagram, aflata la nord de Kabul. Ca parte a manifestatiilor, afganii au refuzat vizitele Comitetului International al Crucii Rosii si teleconferintele video cu familiile lor. In acest context, scopul noilor proceduri este de a crea "un sistem mai robust", care "sa le permita detinutilor sa-si spuna povestea", sustine oficialul.

Conform noilor reguli, fiecare detinut va fi reprezentat de un oficial militar american, nu de un avocat, care va sustine interesele sale si va examina dovezile impotriva sa. Departamentul Apararii a anuntat ca aproximativ 600 de detinuti sunt incarcerati la Bagram, dar a refuzat sa faca public numarul exact al celor arestati, numele sau orice informatie privitoare la cazurile acestora.