Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat ca tara sa cumpara rachete rusesti, ca urmare a unui acord privind tranzactiile cu arme incheiat cu Moscova. Chavez s-a intors vineri dintr-un turneu de zece zile in Africa, Asia si Europa, care a inclus si o vizita in Rusia. In urma discutiilor de la Kremlin, Venezuela a intrat in negocieri pentru cumpararea a 100 tancuri T-72 si T-90 de la Moscova, transmite Msnbc.com.

"Am semnat acorduri militare cu Rusia. Asa incat, in curand, vor sosi rachete", a declarat presedintele de la Caracas, in timpul unui discurs sustinut de la balconul palatului prezidential. Venezuela este implicata intr-un scandal diplomatic cu tara vecina, Columbia, declansat dupa ce liderii de la Bogota au semnat un acord de securitate cu Washingtonul care le permite trupelor SUA accesul la mai multe baze din Columbia, pentru a lupta impotriva traficantilor de droguri si a gherilelor de dreapta.

Chavez, un critic vocal al politicilor externe americane, avertizeaza ca planul SUA-Columbia va creste riscul de razboi in America de Sud si ar putea fi folosit pentru a lansa un atac asupra Venezuelei. "Nu vom ataca pe nimeni, acestea sunt doar unelte de aparare, pentru ca ne vom apara tara de orice amenintare, de oriunde ar veni aceasta", a declarat presedintele venezuelean.