Trei persoane au primit condamnari de pana la 15 ani de inchisoare din partea unui tribunal din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (nord-vestul Chinei), pentru atacuri cu seringa atribuite separatistilor musulmani. Controversatele atacuri au provocat saptamana trecuta noi proteste de amploare in Urumqi, scrie France24.

Chinezii Han, etnie majoritara in China, au iesit pe strazi cerand sa fie aparati de politie de violentele etnicilor uiguri. In cadrul primului proces, finalizat sambata, Yilipan Yilihamu, un student de 19 ani, a fost declarat vinovat de un tribunal din Urumqi pentru "agresiune cu o substanta necunoscuta".

Jurnalistii chinezi nu au precizat etnia studentului, dar numele acestuia lasa sa se inteleaga ca este vorba despre un uigur, sustine presa din Hexagon. Potrivit acuzatiilor ce i-au fost aduse, tanarul a intepat cu o seringa o femeie, intr-o piata din oras, pe 26 august. Patru ore mai tarziu, el a fost arestat de politie. Studentul a anuntat ca va face apel, sustinand ca nu se face vinovat de acuzatii.

In cadrul celui de-al doilea proces, Mututaerjiang Tuerdi, un barbat de 34 de ani, si Aimannisha Guli, o femeie de 22 de ani, au fost condamnati la 10 si respectiv 7 ani de inchisoare. Ei sunt acuzati ca au amenintat cu seringa un sofer de taxi si ca i-au furat 71 de euro.

Autoritatile au avertizat ca-i vor pedepsi aspru pe autorii atacurilor cu seringa, in cazul in care este vorba despre injectarea unor substante toxice. Politia din Urumqi a inregistrat peste 500 de astfel de atacuri, insa in cea mai mare parte a cazurilor seringile nu contineau substante nocive, sustin oficialii.

Atacurile de acum vin ca urmare a violentelor sangeroase care au avut loc la inceputul lunii iulie, in capitala regiunii autonome Xinjiang. 197 de oameni au murit in timpul protestelor de atunci, majoritatea chinezi Han ucisi de uiguri, potrivit bilantului oficial.

Originea protestelor din nord-vestul Chinei

Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent si acuzand guvernul chinez de represalii politice si religioase. Oficialii de la Beijing sustin, insa, ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica.

Orasul Urumqi este practic divizat in doua: cartierul uigurilor si cel al chinezilor han. Iar unul dintre motivele pentru care uigurii protesteaza il reprezinta faptul ca Beijingul pompeaza bani si sustine dezvoltarea economica numai a partii in care traiesc chinezii han, restul populatiei fiind abandonata in saracie.