Fortele de ordine au intervenit vineri pentru a reprima confruntarile violente izbucnite intre musulmani si manifestantii anti-islamici care protestau in fata unei moschei din Londra, in ziua celei de-a opta comemorari a atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, transmite corespondentul AFP.

Politia a intervenit dupa ce mai multi tineri musulmani, unii purtand masti, au inceput sa arunce cu bastoane si pietre asupra unui grup de aproximativ 12 demonstranti care participau la un mars impotriva extremismului islamic, langa o moschee din Harrow, un cartier din nord-vestul Londrei.

Dupa ce fortele de ordine au reusit sa-i mai potoleasca pe manifestanti, un dispozitiv important de scutieri a fost desfasurat intre cele doua grupuri, pentru a-i apara pe protestatarii englezi de musulmanii furiosi, aflati la circa 500 de metri distanta.

"Suntem in Anglia, ar trebui sa am dreptul sa protestez", a spus un reprezentant al militantilor anti-islamici, majoritatea rasi in cap.

Manifestatia din fata moscheii din Harrow a fost organizata de ONG-ul "Opriti islamizarea Europei" (SIOE), care planificase un mars in liniste. Ei au fost, insa, atacati de un grup de musulmani care au decis sa isi apere moscheea.

Stephen Gash, membru al organizatiei, al carui motto este "Rasismul este cea mai joasa forma a prostiei umane, dar islamofobia este culmea bunului simt", a declarat inaintea marsului: "Nu mai vrem construirea altor moschei pana cand toata aceasta ura nu se va potoli".

Ingrijorarile privind ciocnirile dintre musulmani si anti-islamici s-au intensificat in ultima vreme. La sfarsitul saptamanii trecute, politia a efectuat peste 30 de arestari, dupa ce un mars impotriva extremismului islamic, desfasurat la Birmingham, a degenerat in violente. Confruntarile au inceput in momentul in care protestatari apartinand English Defence League, un grup care se opune "Islamului militant" din Marea Britanie, au fost intampinati in centrul orasului Birmingham de catre activisti anti-fascisti si contrademonstranti musulmani.