Cea mai batrana persoana din lume, americanca Gertrude Baines, a decedat vineri, la vasta de 115 ani, intr-un spital din Los Angeles, a confirmat pentru AFP un reprezentant al unitatii medicale.

"A incetat din viata in aceasta dimineata (n.r. vineri dimineata) la ora locala 07.25 (17.25 ora Romaniei)", a anuntat Emma Camanag, administrator in cadrul Spitalului Western Convalescent din Los Angeles.

Femeia avea 115 ani si 158 de zile in momentul decesului, survenit cel mai probabil, in urma unei insuficiente cardiace, potrivit medicilor.

Gertrude Baines, o americana de culoare, a devenit cea mai varstnica persoana de pe Planeta in luna ianuarie a acestui an, dupa moartea portughezei Maria de Jesus.

Baines a sarbatorit implinirea a 115 ani pe 6 aprilie (n. 1894), la Los Angeles cu un tort, muzica si o scrisoare de felicitare din partea presedintelui SUA, Barack Obama, pentru care a votat in noiembrie. Ea declara atunci ca isi doreste sa mai fie in viata si in 2012, pentru a-l mai vota inca o data pe Obama.

Nascuta in Shellman, statul Georgia, Baines este nepoata unor scalvi africani. Pana acum, ea a fost singura ramasa in viata din familia sa, unicul sau copil, o fata, murind de febra tifoida la o varsta frageda. Ea a lucrat ca menajera intr-un camin de studenti pana la pensionare, iar in ultimii 11 ani a locuit intr-un azil din Los Angeles.

Gertrude Baines spunea ca isi datoreaza longevitatea "Domnului, faptului ca nu a baut alcool, nu a fumat niciodata si a dus o viata fara desfrau".

Astfel, in urma mortii lui Baines, cea mai batrana persoana din lume va fi japoneza Kama Chinen, din Okinawa, care are in prezent 114 ani, conform Grupului de Cercetare pentru Gerontologie.

Pe 6 aprilie 2009, Gertrude Baines a implinit 115 ani