Senatul elvetian a dat luni unda verde unui credit-cadru de 257 de milioane de franci elvetieni, pentru sprijinul noilor tari membre ale UE. 181 de milioane sunt destinate Romaniei si 76 de milioane de franci, Bulgariei. Cu 113 voturi pentru si 52 impotriva, proiectul de sprijin financiar merge la Camera deputatilor, in ciuda masivului protest al reprezentantilor Partidului Popular Elvetian (SVP). Acestia au atentionat asupra coruptiei din cele doua tari si s-au aratat nemultumiti de faptul ca 10% din bani n-au putut fi special dedicati integrarii etniei rrome.

Creditul-cadru pentru o perioada de cinci ani are ca scop reducerea diferentelor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene si se vrea directionat in sistemul de sanatate, colectarea gunoiului si proiecte de mediu, din Romania si Bulgaria. Luzi Stamm (SVP) a spus ca nu s-a dat ocazia poporului elvetian sa se pronunte referitor la oportunitatea acestui credit si ca „Nu e sarcina Elvetiei, sa niveleze diferentele din UE”.

Mario Fehr, in numele Comisiei pentru politica externa, a replicat insa ca si Elvetia are mare interes sa se implice in stimularea stabilitatii, securitatii si bunastarii in Europa, prin reducerea diferentelor. Concomitent, „creditul poate impulsiona exporturile elvetiene si diminua migratiile nedorite“.

La baza reticentei unor politicieni elvetieni in creditarea Romaniei si Bulgariei stau informatiile privind coruptia si criminalitatea organizata din noile tari membre ale UE. In cazul Bulgariei, anul trecut ar fi fost taiate 220 de milioane de euro, alte 340 de milioane din fondurile europene fiind inghetate, pana cand tara nu face progrese in lupta impotriva coruptiei.

Un exemplu ar fi fost „cazul unui functionar din Ministerul Apararii bulgar, care ar fi cumparat suplimentar doua masini de serviciu de culoare roz, pentru ca acestea sa se potriveasca cu rochiile de bal scolar ale fiicelor sale”.

Senatoarea Micheline Calmy-Rey a spus: „Nici unul dintre noi nu vrea ca banii Confederatiei sa se scurga in proiecte corupte“. De aceea, contractele vor fi doar atunci semnate, cand Senatul va avea convingerea ca in Romania si Bulgaria functioneaza sistemele administrative si de control necesare. In plus, Elvetia va controla ea insasi folosirea corecta a banilor, a adaugat ministrul de externe elvetian Calmy-Rey.