La opt ani de la atentatele de la World Trade Center, doua fotografii ale persoanei considerate "eminenta cenusie" a operatiunilor impotriva SUA au facut inconjurul internetului. Este vorba despre Khalid Sheikh Mohammed, cel care s-a autoproclamat creierul atentatelor din 11 septembrie si care se afla in spatele gratiilor, in centrul de detentie de la baza navala americana din Cuba, potrivit The Telegraph.

Sunt primele fotografii care il infatiseaza pe Khalid Sheikh Mohammed, in ultimii sase ani. Iar chipul teroristului "tratat" la Guantanamo este vizibil schimbat fata de momentul capturarii: acum arata sanatos, cu barba "in ordine" si pare ca fotografiile au fost facute inainte de momentul rugaciunii, scriu jurnalistii.

Prima fotografie si singura, pana acum, dupa capturare a fost realizata in 2003, inainte ca fortele de securitate pakistaneze sa il predea CIA. De data aceasta, este vorba despre rezultatul unei campanii realizate de Crucea Rosie, care a ajuns la un acord cu autoritatile si i-a fotografiat pe detinuti. S-a intamplat in luna iulie, iar cate doua fotografii ale fiecarui detinut au fost trimise catre membrii familiei. Un purtator de cuvant al organizatiei a declarat pentru AP ca fotografiile nu au fost facute cu scopul de a fi facute publice. "Nu incercam sa controlam ce fac familiile cu ele, dupa ce le primesc. Pentru multe dintre familii, aceasta este pentru prima oara cand isi vad apropiatii, in 7 ani".

Expertii americani in lupta impotriva terorismului si-au exprimat ingrijorarea, o data cu aparitia fotografiilor pe Internet, ca imaginea teroristului acum in varsta de 44 de ani este folosita pentru a sustine organizatia terorista al-Qaida. Leah Farrall, fost expert al politie federale australiene, a declarat ca a descoperit fotografiile pe internet in urma cu o saptamana, pe un forum pe care al-Qaida il foloseste pentru a transmite mesaje. De atunci, fotografia s-a transformat in viral, iar unii dintre utilizatorii forumului au postat mesaje de sustinere pentru Mohammed.