Franta va introduce anul viitor o taxa pe emisiile de carbon, pentru a incuraja intreprinderile si gospodariile sa consume energie mai putin poluanta. Va fi "o revolutie fiscala", a anuntat joi presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a precizat ca pretul de pornire pentru "taxa de carbon" a fost stabilit la 17 euro, scrie France 24.

"Este timpul sa cream o fiscalitate ecologica. Franta trebuie sa consolideze taxele impuse pe activitatile poluante si sa reduca impozitele pe productie si pe munca", a declarat presedintele francez. Franta se raliaza astfel politicilor din domeniu sustinute de Suedia - tara care a si "inventat" conceptul "taxei pe carbon" - si pune la punct o fiscalitate specifica pe emisiile de dioxid de carbon, responsabile de incalzirea globala.

Taxa va fi aplicata in 2010 si vizeaza consumul de gaz, de petrol si de carbon; nu este inclusa si electricitatea, care in Franta este in cea mai mare parte de origine nucleara.

  • Nivelul taxei a fost stabilit la 17 euro pe tona de dioxid de carbon, in cazul gospodariilor si al intreprinderilor, sau 4 eurocenti pe litru de benzina

Calificat de Nicolas Sarkozy ca o "schimbare majora" si ca "prima etapa a unei revolutii fiscale", noul impozit are ca scop "modificarea durabila" a comportamentului francezilor. "Obiectivul taxei de carbon nu este de a umple cuferele statului", a asigurat Nicolas Sarkozy, citat de AFP. Incasarile pe acest impozit le vor fi integral restituite francezilor, prin reducerea impozitului pe venit, a subliniat liderul de la Elysee.

O decizie care a fost primita cu ostilitate de francezi. Potrivit unui sondaj publicat pe 3 septembrie, doua treimi din francezi sunt impotriva acestei taxe. Opozitia socialista, mai ales fosta candidata la alegerile prezidentiale Segolene Royal, a criticat vehement acest impozit, pe care il considera total injust din punct de vedere social.

Nicolas Sarkozy a anuntat ca scopul Frantei este sa reduca de patru ori emisiile sale de CO2, din prezent si pana in 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990. Cu aceasta ocazie, presedintele a pledat pentru ca Uniunea Europeana sa introduca o "taxa de carbon" la frontiere, distincta fata de cea interna prezentata joi.