Cel mai lung tren fara conductor din lume, cea mai mare statie subterana: Dubai a dorit din nou sa bata recordurile mondiale, prin inaugurarea fastuoasa a metroului, primul proiect de acest gen in monarhiile petroliere din Golf, relateaza AFP.

Metroul a fost inaugurat miercuri seara, pentru a marca o data simbolica: 09/09/09, la ora 09 seara.

In aplauzele oamenilor, suveranul si premierul Emiratelor Arabe Unite, seicul Mohammad ben Rached Al-Maktoum, a folosit o cartela personalizata, care i-a fost prezentata pe un platou de argint, pentru a urca in primul vagon al trenului.

Autoritatile din Dubai au facut presiuni foarte mari asupra echipei de constructori, care au lucrat 24 de ore din 24, pentru a reusi sa inaugureze metroul la aceasta data. Chiar si asa, doar zece din cele 29 de statii ale liniei de metrou cu o lungime totala de 52 de km au fost deschise publicului joi.

In statia al-Ittihad din centrul orasului, cea mai mare statie subterana din lume, potrivit constructorilor, seicul Mohammad a plasat intr-o capsula "un mesaj secret" destinat generatiilor viitoare ale Emiratelor, care nu trebuie deschis decat peste 37 de ani.

Emiratele, o adevarata capitala mondiala a luxului, si-au dorit un metrou pe masura imaginii tarii, cu vagoane de clasa I, separate pentru femei si copii, si cu statii care adapostesc buticuri de lux.

Dar statiile sunt decorate si cu fotografii alb-negru ale unui trecut nu foarte indepartat, cand locuitorii tarii traiau in conditii foarte proaste, iar pescuitul de perle era principala lor sursa de venit.

Costul initial al metroului, lansat in 2005, era de 4,4 miliarde dolari, dar a depasit in prezent 7,6 miliarde.

Inaugurarea metroului vine in momentul in care Dubai, care nu dispune de resurse semnificative de petrol, este afectat dur de criza mondiala. Potrivit estimarilor economice, aproximativ 400 de proiecte imobiliare, cu o valoare de aproape 300 de miliarde de dolari, au fost inghetate sau anulate in Emiratele Arabe Unite.

Autoritatile spera ca metroul inaugurat miercuri seara sa decongestioneze traficul intr-un oras in care circula peste un milion de autovehicule - respectiv o masina la fiecare doi locuitori.