Un congresman republican a intrerupt discursul sustinut miercuri de Barack Obama in fata Congresului si i-a strigat acestuia "Minti!", in momentul in care presedintele SUA afirma ca reforma pe care doreste sa o promoveze in domeniul sanatatii nu va oferi asigurari si pentru imigrantii ilegali, relateaza AP.

Republicanul Joe Wilson a izbucnit in momentul in care Obama afirma ca extinderea asigurarilor medicale pentru toti americanii nu inseamna ca se vor oferi asigurari si pentru imigrantii ilegali.

"Minti!", a strigat Wilson, in acel moment. Republicanii au incremenit, uitandu-se in directia colegului lor.

Speakerul Camerei, Nancy Pelosi, i-a aruncat o privire dura republicanului, iar prima doamna, Michelle Obama, si-a strans buzele si a clatinat dezamagita din cap. Vicepresedintele Joe Biden s-a uitat in jos si a clatinat, de asemenea, din cap.

Obama s-a uitat in directia lui Joe Wilson si a replicat: "Nu este adevarat", dupa care a revenit la discurs.

Ulterior, republicanul a incercat sa-l sune pe Obama pentru a-si cere scuze, dar nu a reusit sa vorbeasca decat cu seful administratiei, Rahm Emanuel.

"In aceasta seara, m-am lasat purtat de emotii. Desi nu sunt de acord cu afirmatiile presedintelui, comentariile mele au fost nepotrivite si le regret. Imi cer scuze fata de presedinte pentru aceasta lipsa de politete", a afirmat Wilson, intr-o declaratie.

Obama, care se confrunta cu o scadere a popularitatii in sondajele de opinie, incearca sa impuna o reforma a sanatatii prin care sa asigure servicii medicale pentru aproximativ 46 de milioane de americani care nu beneficiaza in prezent de astfel de asigurari, in paralel cu reducerea deficitelor record.

Presedintele doreste sa impuna aceasta reforma pana la sfarsitul acestui an, pentru a evita dezbaterea proiectului in 2010 - an in care vor avea loc alegeri parlamentare.

Republicanii se declara insa ingrijorati de costul proiectului si de "socializarea medicinei".

Noua 'anvelopa' medicala va costa 900 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. Proiectul va fi finantat in cea mai mare parte prin economisiri realizate la cheltuielile din sanatate, inclusiv prin combaterea fraudei din acest sector. Restul banilor vor fi furnizati de asiguratori si de companiile farmaceutice.

"Nu voi semna un plan care va adauga o cat de mica centima deficitului actual", a subliniat Barack Obama, in fata Congresului.