Fostul presedinte american Jimmy Carter a declarat ca liderii palestinieni iau in considerare "foarte serios" solutia "unui singur stat" pentru a rezolva conflictul cu israelienii, transmite AFP. Afirmatia lui Carter a fost facuta intr-un editorial scris duminica pentru Washington Post, la finalul unei vizite intreprinse in Orientul Mijlociu.

"O majoritate a liderilor palestinieni cu care m-am intalnit ia in considerare foarte serios sa accepte un singur stat, intre raul Iordan si Marea Mediterana", a scris Carter.

"Renuntand la visul unei Palestine independente, ei ar urma sa devina cetateni de aceeasi seama cu vecinii lor evrei si apoi ar putea sa ceara drepturi egale in interiorul unei democratii", a explicat el, adaugand: "in aceasta lupta non-violenta pentru drepturi civile, exemplele lor ar putea fi Mahatma Gandhi, Martin Luther King Jr. si Nelson Mandela."

Carter a notat ca liderii palestinieni iau in considerare actualele tendinte demografice. Fostul lider american a spus ca non-evreii reprezinta deja o majoritate fragila in aceasta zona si, "in cativa ani, arabii vor constitui o majoritate clara".

Carter a precizat ca solutia "doua state" este "in mod clar preferabila" in conflictul din regiune si a fost imbratisata de cei mai multi dintre palestinieni, insa varianta "un singur stat" reprezinta "o alternativa mult mai probabila in actuala dezbatere".