Armata americana urmeaza sa foloseasca avioane fara pilot in lupta impotriva pirateriei maritime, informeaza Daily News. Dronele, care vor fi stationate in insulele Seychelles, vor fi dotate cu camere video si senzori.

Revista Time precizeaza ca circa 75 de militari americani vor sprijini misiunea internationala anti-piraterie, urmand sa foloseasca drone de la o baza din insulele Seychelles, la est de coastele Africii.

Deocamdata nu au fost oferite informatii despre numarul dronelor Reaper care vor participa la aceasta misiune, ce va incepe in octombrie, urmand sa continue pe parcursul catorva luni.

Aparatele fara pilot sunt capabile sa transporte rachete si bombe, insa publicatia americana precizeaza ca ele nu vor fi dotate cu armament. Oficialii armatei americane au declarat ca obiectivul este acela de a ajunge la bordul navelor si de a captura pirati, fara ca vapoarele sau barcile sa fie aruncate in aer.

Centrul de raportare a pirateriei din cadrul Biroului Maritim International de la Kuala Lumpur, care monitorizeaza atacurile piratilor, a afirmat ca numarul atacurilor s-a dublat in primele sase luni din 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In acest an au fost 240 de atacuri la nivel mondial, fata de 114 in 2008. Piratii au reusit sa urce pe 78 de vapoare, au tras cu armele impotriva a 75 de vase si au deturnat 31 de nave. 561 de marinari au fost luati ostatici, 19 au fost raniti, 6 ucisi iar 8 sunt inca disparuti.

Cele mai multe atcuri s-au produs in largul coastelor Somaliei. Sezonul musonilor a dus la o scadere a numarului de atacuri, insa oficialii se tem ca ele vor creste din nou pe masura ce vremea se va imbunatati.