Secretarul american al Apararii, Robert Gates, s-a declarat "scandalizat" de decizia agentiei americane de presa Associated Press de a difuza, vineri, fotografia unui soldat american ranit mortal in Afghanistan, relateaza AFP. Informat de decizia AP de a difuza fotografia, Gates i-a scris presedintelui AP, Thomas Curley, cerandu-i sa renunte la publicarea fotografiei.

"Consideram ca aceasta imagine face parte din istoria acestui razboi", a declarat unul dintre redactori-sefi ai AP.

Fotografia il arata peJoshua Bernard, de 21 de ani, ranit de o grenada in timpul unei ambuscade in provincia Helmand, in sudul Afghanistanului, inconjurat de doi soldati veniti sa il ajute. Soldatul, al carui chip este partial vizibil in imagine, a decedat in cele din urma din cauza ranilor.

Robert Gates i-a scris presedintelui AP: "Din respect pentru dorinta familiei, va cer sa reveniti asupra deciziei", se arata in scriosarea care denunta "lipsa de compasiune si de bun simt" a agentiei. "Nu am facut aceasta cerere cu usurinta", continua acesta, amintind ca intr-unul dintre primele sale discursuri publice ca secretar al Apararii a mentionat ca "presa nu trebuie tratata ca un dusman".

De cealalta parte, Associated Press si-a justificat, vineri, decizia de a difuza fotografia, "dupa o lunga dezbatere interna" si dupa ce a aratat instantaneele familiei soldatului mort.

"Articolul si fotografiile constituie un tratament respectuos si o recunoastere a sacrificiului", conchide acesta.

"Consideram ca este datoria noastra jurnalistica de a arata realitatea razboiului, oricat de dezagreabila si brutala ar fi aceasta uneori", spune directorul de la departamentul foto al AP, Santiago Lyon.

Cu 51 de morti, august a fost cea mai sangeroasa luna pentru armata americana, de la inceperea conflictului din Afghanistan, in 2001.