Politia controleaza orice miscare in cartierul uigur din Urumqi, dupa ce zeci de mii de chinezi Han au iesit joi pe strazi cerand o securitate mai mare si avertizand ca au fost tinta unor "misterioase" atacuri cu seringa.

Vineri dimineata, fortele de ordine au instalat bariere intre cele doua cartiere principale ale capitalei regiunii Xinjiang, blocand pentru a doua oara accesul la piata uigura, scrie AFP. "Ni s-a cerut sa nu deschidem moscheea", a declarat pentru agentia franceza de presa un responsabil al unei moschei din centrul orasului. Viata economica si religioasa din cartierul uigur este din nou pusa sub lacat de politie, care a luat cu asediu orasul Urumqi. Traficul rutier este aproape in intregime blocat, iar oamenii sunt sfatuiti sa nu iasa din case.

Autoritatile incearca astfel sa evite o reeditare a manifestatiilor de la inceputul lunii iulie, cand aproximativ 200 de persoane au fost ucise in urma ciocnirilor dintre chinezii Han (majoritatea etnica din China) si uiguri (musulmani vorbitori de limba turca, minoritate care locuieste cu predilectie in nord-vestul Chinei).

Joi, zeci de mii de manifestanti, de aceasta data mai ales chinezi Han, au coborat pe strazi pentru a le cere autoritatilor sa ii protejeze mai bine. Motivul plangerilor: 476 de persoane, potrivit unei televiziuni oficiale regionale, au fost atacate cu seringa de la inceputul lunii august. "Incepand din 3 august, uigurii i-au intepat pe chinezii Han cu seringi ce contineau un virus necunoscut. Oamenilor le e foarte frica", a declarat un martor.

21 de presupusi atacatori au fost arestati, au anuntat autoritatile, care s-au ferit sa se pronunte cu privire la apartenenta lor etnica. "Oamenii sunt atacati in timp ce merg pe strada. Uigurii sunt cei care fac asta. Acum toti se tem sa mearga pe strada, pe langa necunoscuti", a declarat pentru AFP o locuitoare a cartierului controlat de chinezii Han.

De unde pornesc problemele in nord-vestul Chinei

Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent si acuzand guvernul chinez de represalii politice si religioase.

Oficialii de la Beijing sustin, insa, ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica. Orasul Urumqi este practic divizat in doua: cartierul uigurilor si cel al chinezilor han. Iar unul dintre motivele pentru care uigurii protesteaza il reprezinta faptul ca Beijingul pompeaza bani si sustine dezvoltarea economica numai a partii in care traiesc chinezii han, restul populatiei fiind abandonata in saracie.