Cincisprezece persoane au fost arestate in nord-vestul Chinei, dupa ce ar fi intepat mai multi oameni cu seringi "contaminate", intr-o serie de atacuri "motivate etnic", a anuntat media de stat chineza, citata de CNN.

Incidentele au avut loc in Xinjiang, regia autonoma uigura, a relatat Xinhua, care a precizat ca 4 persoane au fost trimise deja in judecata.

CNN citeaza declaratia unei locuitoare din Urumqi, capitala provinciei, care a spus ca incidentele au avut o "motivatie etnica". Guvernul a trimis mesaje locuitorilor, avertizandu-i ca seringile contineau "un virus de origine necunoscuta".

Martorii afirma ca mii de chinezi Han au protestat in Urumqi dupa ce cateva persoane au fost intepate cu seringi. "Incepand din 3 august, uigurii i-au intepat pe chinezii Han cu seringi ce contineau un virus necunoscut. Oamenilor le e foarte frica", a declarat un martor. Un purtator de cuvant al Ministerului chenez de Externe a afirmat ca nu stie nimic despre proteste, adaugand ca autoritatile "sunt in stare de pastreze stabilitatea si unitatea sociala".

Pe 5 iulie, minoritatea uigura, musulmana si turca, a fost implicata intr-o serie de violente fara precedent, care s-au declansat in Urumqi, capitala regiunii Xinjiang. Potrivit unui oficial chinez, 197 de persoane au fost ucise si peste 1.000 ranite in revoltele din nord-vestul Chinei. Disidentii uiguri vorbesc, insa, de mii de morti.

Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent. Uigurii ii acuza in mod frecvent pe etnicii Han ca ii trateaza ca pe cetateni inferiori.