Un comandant taliban din Afganistan care-l amenintase cu moartea pe Printul Harry a fost ucis de fortele speciale australiene, informeaza site-ul princeharry.co.uk, o pagina neoficiala dedicata fiului mostenitorului coroanei britanice. Mullah Abdul Karim a fost ucis la 10 august, insa detaliiile operatiunii au fost facute publice doar acum de armata australiana.

Potrivit informatiilor publicate de presa din Australia, Abdul Karim a fost "eliminat" in urma unei operatiuni militare secrete desfasurata in provincia Oruzgan, criticata insa de comandantii armatei australiene.

Alti sase comandanti militari talibani au fost ucisi in operatiuni ale fortelor speciale, precizeaza surse militare.

Karim a devenit cunoscut anul trecut, dupa ce a afirmat ca Printul Harry este "dusmanul nostru special" si a amenintat ca-l va omori. Printul se afla in acel moment detasat cu regimentul sau in sudul regiunii Helmand din Afganistan.

Harry, care este al treilea in linie pentru a mosteni tronul Regatului Unit, a fost detasat in Helmand in secret de armata britanica. In martie 2008, mai multe ziare au publicat informatii legate de prezenta sa in Afganistan, ceea ce i-a facut pe comandantii militari britanici sa-l trimita inapoi la Londra dupa ce talibanii au avertizat ca-l vor ucide.

Locotenent-generalul Mark Evans a declarat ca "Abdul Karim a fost un comandant insurgent care a activat in zona Khaz Oruzgan. El a fost direct responsabil pentru numeroase atacuri impotriva fortelor australiene si afgane".

Oficialul militar australian a precizat ca "Karim a fost implicat activ in recrutarea insurgentilor si a fost responsabil pentru hartuirea si amenintarea localnicilor in perioada de dinainte de alegerile din Afganistan".