Cele doua jurnaliste americane care au fost inchise timp de mai mult de 4 luni in Coreea de Nord au recunoscut ca au trecut granita in statul comunist. Insa, acestea sustin ca erau deja inapoi pe teritoriul Chinei in momentul in care granicerii nordcoreeni le-au alergat si le-au tarat inapoi in Coreea de Nord. Laura Ling si Euna Lee au povestit, marti, despre aventura lor in Coreea de Nord pe site-ul postului TV fondat de Al Gore, Current TV, citat de The New York Times.

"Nu am stat mai mult de un minut pe pamant nordcoreean si ne-am intors. Insa acela a fost un minut pe care il regretam amarnic" au declarat cele doua.

Jurnalistele au povestit ca au ajuns la raul Tumen, care separa China de Coreea de Nord, impreuna cu un producator de la Current TV, Mitch Koss, in dimineata zilei de 17 martie. Acestea sustin ca nu aveau nicio intentie sa treaca granita, insa in momentul in care ghidul lor le-a indemnat sa il urmeze pe partea cealalta a raului inghetat, acestea au trecut pe malul nordcoreean.

Ele sustin ca li s-a facut teama si au pornit imediat inapoi. Cand erau la jumatatea drumului au zarit doi soldati nordcoreeni inarmati, care strigau si alergau dupa ele. Koss si ghidul chinez au reusit sa scape, insa cele doua femei au fost prinse si tarate inapoi in Coreea de Nord. "Am incercat din rasputeri sa ne prindem de tufe, de orice ne-ar fi tinut pe pamant chinezesc, insa nu am putut face fata soldatilor", au povestit jurnalistele. "Nici acum nu stim sigur daca am fost ademenite intr-o capcana de catre ghidul nostru. Dar, in cele din urma, a fost decizia noastra sa il urmam si platim si acum pentru aceasta decizie cu amintirile neplacute din inchsoare" au mai adugat acestea.

Jurnalistele au specificat ca nu vor ca acest episod dramatic din vietile lor sa eclipseze subiectul despre care vroiau sa se documenteze - conditiile mizere in care traiesc nordcoreenii si dificultatile pe care le intampina acestia in momentul in care reusesc sa fuga in China.

In SUA, Laura Ling si Euna Lee sunt considerate victimele unui regim opresiv, insa, In Coreea de Sud, activistii pentru drepturile omului si bloggerii le acuza ca au fost nechibzuite, intrucat materialele adunate de ele in China puteau fi confiscate de autoritatile nordcoreene si chineze, compromitand identitatile refugiatilor si ale activistilor care le-au ajutat.

Liderul nord-corean Kim Jong-il le-a gratiat pe cele doua jurnaliste americane retinute pe 4 august, in urma vizitei lui Bill Clinton. Cele doua femei fusesera condamnate la 12 ani de munca silnica.