Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a anuntat miercuri conducerea Partidului Comunist ca va demisiona din functie saptamana viitoare, a declarat, pentru Reuters, o sursa care a participat la intalnire.

"Voronin a afirmat ca va demisiona saptamana viitoare, in conditiile in care este imposibil sa fie si presedinte si membru al Parlamentului", a declarat sursa citata, sub protectioa anonimatului.

Relatarile presei ruse, citate de Jurnal.md, confirma aceasta informatie: Vladimir Voronin si-a anuntat astazi disponibilitatea de a demisiona din functia de sef de stat, dar isi va face publica decizia saptamana viitoare.

Vladimir Voronin confirma demisia

Presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, si-a confirmat demisia si anunta ca opteaza pentru fotoliul de deputat. Unimedia.md prezinta declaratia lui Voronin, sustinuta la finalul plenarei Partidului Comunistilor.

"Eu, in calitate de presedinte al partidului, nu am de gand ca in acest moment crucial pentru tara si pentru partidul nostru sa raman intr-o pozitie destul de dubioasa si ambigua, exercitand atributiile sefului de stat. Nu am nici nici motive morale si nici politice pentru a detine aceasta inalta functie in stat. Categoric nu pot sa accept calea, pe care acum vor sa conduca tara. Si din acest motiv, anunt ca trec in Parlament in calitate de simplu deputat, pentru ca sa fiu impreuna cu partidul si cu fractiunea.

Voi fi impreuna cu voi, in prima linie. Asa va fi cinstit si corect. Asta o cere si partidul nostru, care are nevoie si de mai multa organizare si coeziune. Doar asa, intr-un singur rand, umar la umar, vom mobiliza potentialul nostru de 30 mii de persoane pentru noi victorii, pentru renasterea Moldovei, demnitatea poporului si increderea in ziua de maine".

Potrivit legislatiei Republicii Moldova, in data de 14 septembrie expira termenul la care deputatii pot alege intre functiile pe care le detin si mandatul de deputat.

Surse neoficiale sustin ca Voronin isi va anunta demisia in 12 septembrie.

Stirea a fost stearsa de pe site-ul Omega.md

Initial, agentia de presa Omega, apropiata de Partidul Comunist, a anuntat ca Vladimir Voronin a demisionat din functie miercuri, dar ulterior a retras stirea de pe site.

Fostul prim-vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova VladimirTurcan a infirmat anuntul demisiei lui Vladimir Voronin, la solicitarea corespondentului HotNews.ro la Chisinau.

Un reprezentant al Partidului Comunistilor a declarat ca informatia potrivit careia Vladimir Voronin si-a dat demisia nu este adevarata, dar varianta nu este exclusa.

"Aceasta procedura este prea complexa si dureaza, dar desigur ca nu este exclusa”, a declarat Sergiu Sarbu, pentru Jurnal.md.

La scurt timp de la difuzarea acestei informatii, Omega.md a sters stirea de pe site, fara a

Stirea a disparut de pe site-ul Omega
Stirea a disparut de pe site-ul Omega
Foto: Omega
oferi nicio explicatie. Pe site-ul agentiei de stiri se putea citi "continut inexistent".

Potrivit Constitutiei, in cazul demisiei presedintelui, interimatul functiei este detinut de presedintele Parlamentului. Actualmente, aceasta functie este detinuta de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

De asemenea, potrivit Constitutiei, Ghimpu urmeaza sa prezinte Parlamentului candidatura de prim-ministru, care la randul sau va prezenta noul Guvern.

Biografie

Vladimir Voronin s-a nascut la 25 mai 1941 in satul Corjova, aflat acum sub jurisdictia republici separatiste din stanga Nistrului.

Voronin este liderul Partidului Comunistilor din R. Moldova (PCRM). Are gradul militar de general-maior. Este inginer-economist, politolog si jurist.

A studiat la diverse institutii din Moldova, dar a facut si Scoala de partid la Moldova, fiind si absolventul, in 1991, a Academiei Ministerului Afacerilor Interne al URSS.

In anul 1961, era sef al brutariei din satul Criuleni. Din 1966 pana in 1971 a detinut functia de director al Fabricii de Paine din Dubasari.

In urmatorii zece ani a activat in organele administrative de stat: comitetele executive raionale Dubasari si Ungheni, Comitetul Executiv Orasenesc Ungheni. Din anul 1983 pana in anul 1985 ocupa functiile de inspector, sef adjunct al Sectiei organizare a Comitetului Central al PCRM. In anul 1985 este numit in functie de sef de sectie in Consiliul de Ministri al RSSM.

Din 1985 si pana in 1989 a lucrat in calitate de prim-secretar al Comitetului Orasenesc Bender al PCM. In anii 1989 si 1990 a ocupat functia de ministru al Afacerilor Interne al RSSM.

In 1993 este copresedinte al Comitetului organizatoric al PCRM. In 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM.

In martie 1998 a fost ales deputat, membru al Biroului permanent al Parlamentului, presedinte al Fractiunii parlamentare a PCRM. In februarie 2001 a fost ales deputat in Parlamentul Republicii Moldova.

La 4 aprilie 2001 este ales Presedinte al Republicii Moldova. Ulterior, dupa alegerile parlamentare, continua sa detina functia de presedinte.