Coreea de Nord a ridicat astazi restrictiile dure impuse traficului sud-coreean la granita puternic fortificata dintre cele doua tari, ca un nou gest de bunavointa dupa multe luni de ostilitate, precizeaza AFP.

Tranzitul a revenit la normal dupa noua luni, Phenianul permitand maxim 12 treceri zilnice spre nord catre zona industriala Kaesong, finantata de Seul, pe langa cele 11 treceri inspre sudul granitei, afirma ministul sud-coreean al unificarii. In luna decembrie a anului trecut, Coreea de Nord a inasprit regimul de granita prin reducerea numarului de traversari permise in ambele directii la doar trei. Totodata, personalul sud-coreean din Kaesong a fost fortat sa se intoarca acasa. Aceste masuri au fost luate in semn de protest fata de politica inasprita a guvernului conservator de la Seul.

Restrictiile din ultimele noua luni au afectat grav afacerile din zona Kaesong, dezvoltata in parteneriat de cele doua state, ca simbol al reconcilierii, unde 40.000 de cetateni nord-coreeni lucreaza pentru aproximativ 100 de companii sud-coreene.

Aceasta revenire la normal a tranzitului auto intre Coreea de Sud si Coreea de Nord face parte dintr-o serie de masuri pozitive luate de Phenian, ce includ eliberarea in luna August a unor jurnalisti americani si afirmarea intentiilor de reluare a programului pentru reunirea familiilor separate de granita.