Mai multe ceremonii sunt organizate marti, in Polonia, pentru a marca 70 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, transmite Reuters. In cursul diminetii, presedintele Lech Kaczynski si premierul Donald Tusk au participat, alaturi de vereterani de razboi, la o ceremonie desfasurata la Westerplatte, in apropiere de locul unde un vas de razboi german a tras primele focuri catre o garnizoana poloneza, la 1 septembrie 1939.

Ceremoniile au avut loc la ora locala 04.45, la exact 70 de ani dupa ce cuirasatul Schleswig-Holstein a deschis focul impotriva garnizoanei poloneze aflata pe peninsula Westerplatte, in apropiere de Gdansk. Oficiali polonezi si veterani de razboi au depus coroane de flori la monumentul eroilor de la Westerplatte.

Tusk a declarat ca "lectiile istoriei nu trebuie uitate... Ne amintim deoarece stim foarte bine ca cel care uita, sau care falsifica istoria, si care se afla la putere sau va ajunge la putere, va aduce tristetea din nou, precum in urma cu 70 de ani".

La 1 septembrie 1939, fara o declaratie formala de razboi, armata germana ataca Polonia. 17 zile mai tarziu, URSS invadeaza estul Poloniei, in virtutea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat in 23 august 1939.

Conflagratia mondiala a costat viata a aproximativ 50 de milioane de oameni. Sovieticii au pierdut, potrivit istoricilor, 25 de milioane de oameni, civili si militari, relateaza AFP.

Marti, 20 de sefi de stat si de guvern marcheaza acest moment la picioarele unui monument dedicat aparatorilor bazei Westerplatte. Printre invitati, cancelarul Angela Merkel, premierii Vladimir Putin, François Fillon, Silvio Berlusconi, Emil Boc si Iulia Timoshenko.

Administratia americana va fi reprezentata de un fost secretar al Apararii, William Perry, si de consilierul pentru securitate nationala, James Jones.