In trei landuri, partidul de stanga Die Linke a inregistrat cresteri record in preferintele electoratului din Germania. Duminica 30 august au fost comunicate cifrele oficiale ale alegerilor la nivel regional, pentru Landtag. Cu 21,3% in Saarland, 20,6% in Sachsen si 27,4% in Thüringen, stanga democrata smulge importante procente social-democratilor germani (SPD) si detroneaza monopolul de putere al Uniunii crestin-democrate (CDU).

Temele cu care DIE LINKE se prezinta in fata electoratului -si la alegerile parlamentare care vor avea loc in 27 septembrie- sunt: consolidarea politica si sociala a muncii si retributiei, in locul sustinerii „dividendelor si jucatorilor la bursa“, extinderea participarii democratice in politica si economie, lupta impotriva discriminarii in educatie, sanatate si asigurari sociale.

Die Linke are in program introducerea unui salariu minim garantat, cu punct de referinta 800 de euro. Ei au adus in discutie desfiintarea modelului de ajutor social Hartz IV si inlocuirea lui cu o alta formula, mai generoasa cu nevoile somerilor loviti de criza.

Die Linke cere „impozitare corecta“, prin aceasta intelegandu-se o regandire a sistemului legislativ care lasa cvasi-neimpozitate uriase mosteniri si speculatii de pe piata de capital, permitandu-se evaziune fiscala in dauna bugetului public.

In plan european, Die Linke lupta pentru referendumurile nationale, al caror rezultat sa conditioneze adoptarea documentelor de referinta ale Uniunii Europene. In plan global, partidul promoveaza o politica pacifista, cerand imediata dezarmare nucleara si retragerea trupelor militare din Afghanistan.

Partidul Socialismului Democratic (PDS) isi are sorgintea in fostul DDR, avandu-l mereu ca „eminenta cenusie“ pe un politician si orator de exceptie, avocatul Gregor Gysi (n.1948). Acuzat in mass-media germana (ZDF) de „colaborare neoficiala cu STASI“, Gysi a primit castig de cauza in instanta superioara, Hanseatische Oberlandesgericht, care a decis ca „suspiciunea relatata in presa s-a bazat pe insuficienta documentare preliminara“.

Din anul 2005, Gysi si Oskar Lafontaine reprezinta fractiunea de stanga din Parlamentul german. Lafontaine, care a fost pentru cateva luni ministru in perioada cancelarului Schröder, este si presedinte al partidului, alaturi de Lothar Bisky. Lafontaine a adus cu sine un electorat „al Germaniei de Vest“, partidul sau WASG (Munca si dreptate sociala - alternativa de vot) fuzionand in 2007 cu PDS si constituind noua Stanga democratica.

Rezultatul de duminica al alegerilor locale din cele trei landuri germane a fost un rezultat-surpriza si este considerat a da sanse partidului Die Linke sa participe la formarea noului guvern, dupa alegerile parlamentare din septembrie. Totodata, lovitura primita de crestin-democrati, care au pierdut un procent masiv in cele trei landuri germane, are reverberatii si asupra sanselor de castig absolut ale candidatei CDU la functia de cancelar, Angela Merkel.