Arabia Saudita va achizitiona armament rusesc in valoare de doua miliarde de dolari, anunta Interfax, citand o sursa apropiata discutiilor.

"Practic, am definitivat procedura de pregatire a unei serii de contract de livrare de armament si tehnologii militare rusesti catre Arabia Saudita, in valoare totala de doua miliarde de dolari", a precizat sursa citata.

Ryadul ar putea achizitiona 150 de elicoptere - 30 elicoptere de atac Mi-35 si pana la 120 de aparate de transport Mi-17 - peste 150 de tancuri T-90S, circa 250 de vehicule blindate si cateva zeci de sisteme de aparare anti-aeriana.

Contractul privind achizitionarea de tancuri si elicoptere urmeaza sa fie semnat in acest an.

Traditional, Arabia Saudita a preferat sa-si procure armamentul necesar de la Statele Unite al Americii dar, de cativa ani, s-a angajat in negocieri privind achizitionarea de echipamente militare din Rusia, tara angajata si ea in cautarea de noi piete pentru exportul armamentului produs, noteaza AFP.

In 2008, Moscova si Ryad au semnat un acord de cooperare militara iar regele Abdallah al Arabiei a primit o delegatie rusa din care au facut un inalt consilier al Kremlinului si un oficial al Rosoboronexport, societatea insarcinata cu vanzarile de armament.