O curte olandeza a decis ca o adolescenta in varsta de 13 ani sa ramana in grija statului pentru doua luni, impiedicand-o astfel sa devina cea mai tanara persoana care navigheaza singura in jurul lumii, scrie BBC.

In urma deciziei luate de o curte din Utrecht, parintii Laurei Dekker, care au sustinut planurile acesteia, isi vor pierde temporar custodia copilului. Acum urmeaza ca fata sa fie examinata de un psiholog, care va stabili daca aceasta este capabila sa faca voiajul.

Laura Dekker planuise sa petreaca in jur de doi ani la bordul navei sale, Guppy, pentru a bate recordul lui Mike Perham, un britanic in varsta de 17 ani care a navigat singur in jurul lumii timp de 9 luni, parcurgand o distanta de 45.000 de kilometri. Chiar tatal Laurei facuse o cerere pentru ca fata sa isi poata intrerupe pentru doi ani studiie, insa cererea i-a fost respinsa.

Cazul Laurei Dekker a fost sesizat in justitie de Agentia Olandeza pentru Protectia Copilului, care a declarat ca este "un gest iresponsabil sa lasi o fata atat de tanara sa navigheze singura in jurul lumii timp de doi ani". Astfel, Laura nu isi va putea incepe calatoria fara acordul serviciilor pentru protectia copilului. Cazul Laurei va fi revizuit peste doua luni.

Caroline Vink, consilier pe probleme de protectia copilului in Olanda, a declarat ca acest caz trebuie analizat in detaliu si "trebuie stabilit daca tanara este capabila sa ia singura o asemenea decizie sau daca parintii au luat decizia in interesul fetei".

Se pare ca Laura Dekker s-a nascut la bordul unui yacht in largul Noii Zeelande, in timpul unui voiaj de 7 ani. In plus, fata a avut propriul yacht de la varsta de 6 ani si a inceput sa navigheze singura de la 10 ani. Laura a declarat ca "de la 10 ani am stiut ca imi voi dori sa navighez in jurul lumii. Vreau doar sa vad lumea si sa traiesc libera".