Autoritatile din capitala norvegiana Oslo au decis sa permita femeilor musulmane sa foloseasca piscinele publice din oras imbracate in "burqini' - costumul de baie islamic, des-criticat si chiar interzis in multe state europene, a anuntat vineri un oficial al municipalitatii pentru postul de radio NRK, transmite AFP.

"Unele persoane spun ca simt nevoia sa se acopere. Noi consideram ca este important ca cei care traiesc in acest oras sa poata utiliza piscinele publice", a declarat Jan Zander, responsabil pentru sport si recreare in cadrul municipalitatii.

Recent, oficialii francezi au interzis unei femei musulmane sa inoate intr-o piscina publica deoarece era imbracata in burqini, un costum de baie care acopera intreg corpul, cu exceptia fetei, mainilor si picioarelor. Personalul piscinei i-a interzis femeii accesul in apa, citand "grija pentru igiena". Incidentul a generat tensiuni in Franta, mai ales ca a intervenit intr-un moment in care guvernul de la Paris ia in considerare mijloace prin care sa limiteze purtarea costumului traditional islamic (burka), despre care presedintele Nicolas Sarkozy a spus ca reduce demnitatea femeii.

Tot in aceasta luna, un primar italian, din localitatea nordica Varallo Sesia, a interzis purtarea de burqini in piscinele din comuna sa, femeile riscand in schimb o amenda de de 500 de euro. "Vederea unei 'femei mascate' i-ar putea speria pe cei mai mici dintre copii, fara a mai mentiona problemele de igiena', a spus primarul Gianluca Buonanno.

Potrivit noilor reglementari din Oslo, inotatoarele/inotatorii care isi acopera corpul din motive culturale sau religioase trebuie sa poarte "doar imbracaminte special conceputa pentru baia in spatiile publice sau piscine'.

Zander respinge ideea ca aceste costume musulmane sunt neigienice. "Uitati-va la inotatorii profesionisti, toti folosesc constume de baie intregi. Daca materialul din care este confectionat este adecvat pentru scladat in apa, marimea costumului nu trebuie sa fie un criteriu", a conchis acesta.