Beijingul "se opune cu fermitate" vizitei lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, in Taiwan, pe care China o considera una dintre provinciile sale. "Dalai Lama nu este doar o figura religioasa. Sub pretextul religiei, el nu a incetat sa se implice in activitati separatiste", a declarat purtatorul de cuvant al Biroului pentru afaceri taiwaneze din Consiliul de Stat, scrie AFP.

Presedintele taiwanez Ma Ying-jeou a anuntat joi ca guvernul sau a fost de acord sa-l invite pe Dalai Lama, saptamana viitoare, in zonele afectate de taifunul Morakot. Peste 450 de oameni au murit in urma dezastrului, iar aproximativ 200 au disparut.

O replica din partea Beijingului era asteptata inca de la anuntul facut de presedintele taiwanez. "Am decis sa acceptam ca Dalai Lama sa vina in vizita sa se roage pentru sufletele persoanelor decedate si sa-i binecuvanteze pe supravietuitorii taifunului", a declarat marti Ma Ying-jeou.

Liderul spiritual tibetan si-a anuntat si anul trecut intentia de veni in Taiwan, insa presedintele - angajat intr-un proces de relansare a relatiilor diplomatice cu Beijingul - i-a raspuns ca nu este momentul potrivit. La vizitele din 1997 si 2001 efectuate de Dalai Lama in Taiwan, China a reactionat dur impotriva conducerii taiwaneze.

Desi separat de China de 60 de ani, Taiwanul este considerat si acum de Beijing ca una dintre provinciile sale. Relatiile dintre Taiwan si China au cunoscut o imbunatatire clara de la venirea la putere, in 2008, a lui Ma Ying-jeou, care s-a angajat oficial sa refaca legaturile cu Beijingul. Apropierea s-a concretizat in decembrie 2008, prin acordul celor "trei legaturi" directe (postale, aeriene si maritime). Guvernul taiwanez a incurajat primirea turistilor chinezi, facilitand investitiile chineze.