Israelul planuieste extinderea proiectului de colonizare a teritoriilor din Ierusalim. Un document care cuprinde toate datele necesare crearii unui nou cartier evreiesc in partea de est a Orasului Sfant a fost supus aprobarii municipalitatii din Ierusalim, anunta cotidianul Haaretz.

Proiectul prevede construirea a 104 locuinte, precum si a unei sinagogi in mijlocul cartierului Ras al-Amud, unde traiesc aproximativ 14.000 de palestinieni. Noul cartier va fi legat de unul deja existent, Ma'aleh Zeitim, si impreuna vor gazdui peste 200 de familii, formand cel mai mare cartier evreiesc din Ierusalimul de Est, potrivit publicatiei israeliene citate.

Complexul va fi construit pe terenul pe care, pana in urma cu 18 luni, se gasea cartierul general al politiei generale. Aceasta din urma a fost transferata in sectorul E-1 situat in Cisiordania, asa ca terenul a fost rapid cuprins intr-un nou plan. Proiectul cuprinde construirea unei piscine, a unui mic club, a unei biblioteci, dar prevede si spatii de parcare si gradinite, adica tot necesarul de care are nevoie o comunitate pentru a-si desfasura existenta.

"Cand cele doua cartiere vor fi terminate si legate intre ele, o comunitate evreiasca ce va cuprinde peste 1.000 de persoane va fi situata in inima cartierului Ras al-Amud, unde se afla 14.000 de palestinieni", scriu jurnalistii de la Haaretz.

"Planul de constructie intr-un sector cu o densitate mare a populatiei palestiniene este foarte periculos pentru echilibrul urban", a declarat pentru AFP Yariv Oppenheimer, responsabil al miscarii care se opune colonizarii din cadrul organizatiei "Pace Acum". De cealalta parte, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a declarat: "Nu exista niciun acord cu Statele Unite care sa le interzica evreilor sa contruiasca in estul Ierusalimului".

Declaratia vine la putin timp dupa ce presedintele american Barack Obama a cerut inghetarea totala a colonizarii in Cisiordania si in Ierusalimul de Est, in vederea relansarii negocierilor de pace cu palestinienii.